4G sieť znamená novú prelomovú éru v mobilnej komunikácii

26.01.2014 Bratislava

Bratislava 26. januára (TASR) - Zavádzanie 4G sietí prináša na Slovensko úplne nový, kvalitatívne podstatne vyšší stupeň mobilnej komunikácie.

Pojem 4G označuje mobilné siete novej generácie, ktoré používateľovi ponúknu vyššie prenosové rýchlosti a lepší komfort. 2 x 15 MHz frekvencií v pásme 1800 MHz umožní sťahovať dáta maximálnou teoretickou rýchlosťou až 110 Mbit/s. Mobilný internet novej generácie tak bude podobne rýchly ako optický internet, ktorý je bežnou súčasťou mnohých domácností.

Používatelia si budú môcť sťahovať a prezerať multimediálny obsah v HD rozlíšení bez oneskorenia. Mobilné zariadenia sa stanú plnohodnotným pracovným nástrojom, pretože posielanie a sťahovanie súborov bude oveľa rýchlejšie v porovnaní s dnešným mobilným internetom. 4G siete bez problémov zvládnu aj videotelefonovanie v HD rozlíšení a nová generácia poteší aj hráčov. Tí si zahrajú online hry bez akýchkoľvek obmedzení.

4G je označenie pre mobilné siete novej generácie, ktoré podľa Medzinárodnej telekomunikačnej únie (ITU) majú umožniť hlasové, dátové služby a streaming multimédií pri rýchlostiach najmenej 100 Mbit/s v pohybe a až 1 Gbit/s pri statickom pripojení.

Súčasné LTE siete v pásme 800 MHz umožňujú maximálne rýchlosti približne 70 Mbit/s (pri použití pásma 2x10 MHz) a 4G siete v pásmach 1800 MHz a 2600 MHz vďaka 2 blokom o šírke 20 MHz rýchlosti do 150 Mbit/s.

Vďaka 4G je možné obrázky a videá sťahovať a odosielať v HD kvalite, na väčších obrazovkách a s väčším rozlíšením, bez oneskorenia a s okamžitým prístupom. Mobilné zariadenia môžu byť pripojené neustále, čo umožňuje okamžité zdieľanie informácií a rýchle odozvy. Veľké súbory, ktorých sťahovanie si doteraz vyžadovalo pevné pripojenie môžu byť sťahované, odosielané a zdieľané v pohybe a z mobilných zariadení.

Realitou sa stane skutočná mobilná kancelária so smartfónmi, tabletmi a laptopmi pripojenými do 4G siete s rýchlosťami pripojenia v desiatkach megabitov za sekundu. Multi-tasking bez obmedzení - streaming HD videa počas posielania prezentácie či IP videokonferencie v reálnom čase prostredníctvom mobilného zariadenia.
 

Vyberte región